מדריך סוגי יין לחובב היין המתחיל
יש מגוון רחב של סוגי יין אותם ניתן להזמין באתר ובסניפי מעדניית מן האדמה, ניתן להזמין מתוך מבחר עצום של סוגי גבינות בוטיק מהארץ ומהעולם עם יינות מתאימים, ויש אפשרות להזמין מארזים ופלטות אירוח עם יין משובח.
מידע כללי על סוגי יין
כאשר יושבים במסעדת שף או במסעדה איכותית ומושקעת מקבלים תפריט יינות עמוס בסוגים שונים של יין, והבחירה אינה פשוטה אבל אנחנו יכולים לבקש עזרה מאוצר יין (סומלייה) כדי להתאים את היין לאוכל שבחרנו. אמנם, כולנו יודעים להבדיל בין יין אדום ליין לבן, ורובנו יודעים שיש יינות יבשים וחצי יבשים, אך יש סוגים נוספים. מאחר ולרובנו אין את הידע של אנשי המקצוע בעולם היין כדאי להכיר את הסוגים הנפוצים ביותר.
כדי להבין את ההבדלים המשמעותיים בין סוגי היין השונים עלינו להכיר כמה מושגים בסיסיים בעולם היין.
מושגים בסיסיים בעולם היין
- בציר – זמן קצירת הענבים, בדרך כלל לפי שנים.
- אחוז אלכוהול – אחוז האלכוהול הממוצע ביינות הוא עד 14%, יש יינות המחוזקים בברנדי או ויסקי.
- יישון – כמה זמן היין נשמר בחביות עד קבלת הטעם הרצוי.
- בלנד – עירוב של כמה זני ענבים.
- יובש – יובש מתאר היעדר מתיקות של היין, רמת היובש נקבעת בתהליך ההתססה, יש יין יבש, חצי יבש ומתוק.
- עפיצות – רמת היובש המורגשת בפה כאשר לוגמים יין.
- גוף – סמיכות היין, יש שלושה סוגים – גוף מלא, בינוני וקל.
מהם סוגי היינות?
- יין אדום גוף קל – היין בעל עפיצות נמוכה וגוף קל, הוא מתאים לארוחה קלה ולמנות דג, עוף, פסטה, ריזוטו וגבינות שונות.
- יין אדום גוף בינוני – היין בעל עפיצות בינונית וגוף בינוני, יוצר איזון טעמים ומשתלב היטב עם מגוון מאכלים ומנות יחסית עסיסיות כגון: פיצות, לזניה, המבורגר ועוד.
- יין אדום כבד – היין מגיע עם אחוז אלכוהול גבוה יחסית, עפיצות גבוהה וגוף מלא. היין מתאים למנות עסיסיות ובעיקר למנות של בשר אדום, על האש ומנות עם פטריות, הוא מתאים גם לגבינות מיוחדות ועשירות בטעמים.
- יין לבן מרענן – יין בעל גוף קל המקנה תחושה מרעננת ומתאים גם כמשקה קריר לקיץ, היין מתאים למנות כמו סושי, פירות ים, גבינות רכות ולמנות עם חמיצות מורגשת.
- יין לבן עשיר – יין עם גוף בינוני עד מלא במרקם עשיר וטעם ייחודי, היין משתלב היטב עם מנות עשירות בטעמים חזקים, לרבות עוף, גבינות, לובסטר, פטריות ועוד.
- יין רוזה – יין המתאים בעיקר לקיץ, מגישים אותו קר והוא פופולרי הארצות הים התיכון, היין מתאים למנות ים תיכוניות, בעיקר מנות עם גבינות ועשבי תיבול.
- יין קינוח/מתוק – יינות מתוקים עם אחוז אלכוהול גבוה, עם או ללא חיזוק אלכוהול אחר, היין מתאים למאכלים מתוקים ולקינוחים, וכמובן לקידוש, ניתן לבשל עם היין מאכלים שונים ובעיקר בשרים ורטבים.
- יין מבעבע – היין עובר התססה נוספת לצורך בעבוע, הוא מתאים לרוב המנות ויש יינות עם מתיקות או מליחות קלה, היינות הנפוצים הם שמפניה, למברוסקו, קאווה וכיוצא בזה.
סוגי היינות הלבנים הנפוצים ביותר הם סוביניון בלאן, ריזלינג, שרדונה, אלברינו, פינו בלאן ומוסקט. סוגי היין האדומים הנפוצים הם קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, פטיט סירה, יונייה, מלבק ועוד.
לכל מנה ומאכל יש את היין שלו
הצגנו בפניכם חלוקה בסיסית של סוגי יין, אך ניתן לרדת לרזולוציות עמוקות יותר. לכל סוג יין יש קטגוריות נוספות, ואתם יכולים לגלות יינות מעולים ואיכותיים ולמצוא את הסוגים והטעמים המועדפים עליכם.
אנחנו במן האדמה ממליצים לכם לחקור את עולם היין ולהעמיק את הידע, כאשר תהפכו למומחים ליינות תוכלו לבחור יין בוטיק לפי בציר, זנים ועוד. כדי לסייע לכם לבחור יין למנות ולבישולים שאתם מכינים כדאי לכם להתייחס לחלוקה הבאה:
- יין אדום כבד מתאים מאוד למנות בשריות, לבשר מעושן, לבשרים על האש ולמנות עם פטריות.
- יין אדום בעל גוף בינוני מתאים למגוון ממנות מהמטבח האיטלקי כמו לזניה ופיצה, ולמנות נוספות כמו המבורגר, בשר מעושן ומתובלן היטב, ולמאכלים מבושלים עם תבלינים עוצמתיים כמו קינמון, כמון, צ'ילי, ציפורן ועוד.
- יין אדום בעל גוף קל מתאים בעיקר למנות כמו דגים, עוף, פסטה עם רוטב אלפרדו, ריזוטו עם פטריות וירקות ולמגוון סוגי גבינות, בעיקר צהובות ומיושנות.
- יינות רוזה הם בחירה מצוינת למנות ים תיכוניות, ובעיקר למנות עשירות עם גבינות ועשבי תיבול.
- יין לבן עשיר מוגש קר ומתאים למנות עוף, למגוון סוגי גבינות בעיקר לבנות ורכות, לפסטות ופיצות עם רוטב שמנת, למנות המכילות פטריות או פירות ים ועוד.
- יינות לבנים מרעננים מוגשים צוננים ומתאימים למנות קלילות כמו סושי, פירות ים, סלטים טריים עם עלים ירוקים, מנות עם חמיצות מורגשת ומנות עם הדרים.
- יין לבן חצי יבש הוא הבחירה המושלמת למנות מהמטבח ההודי והאסיאתי, לגבינות עשירות בטעמים כולל גבינות עובש וגבינות כחולות, לקינוחים ולמנות עם חמיצות מורגשת.
- יין לקינוח מתאים לקינוחים, לגבינות עם טעמים חזקים כמו רוקפור, לעוגות ועוד.
- יין מבעבע הוא הבחירה האולטימטיבית לפירות ים, לאוכל מלוח כמו צ'יפס ולמגוון סוגי גבינות.
אם אתם מתכננים ערב גבינות ויין או ארוחה חגיגית עם משפחה וחברים – אל תשכחו להזמין יין איכותי, וכדי ליהנות משילוב מושלם בין יין לאוכל כדאי להזמין גבינות, יינות בוטיק, מוצרי מעדנייה, ממרחים ומטבלים באתר מן האדמה.